luni, 22 decembrie 2014

Lansare de carte - Teodor Valenciuc

Ieri 21 decembrie 2014 la Galeriile de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani, într-o atmosferă de sărbătoare în care s-au îmbinat colindele din interior interpretate instrumental de trei eleve al liceului de Artă "Ștefan Luchian", Botoșani, cu imaginile din fața Prefecturii surprinse prin fereastră, ca o completare artistică, tablou al datinilor și obiceiurilor de iarnă, artistul Teodor Valenciuc și-a lansat cartea "Cioburi de sticlă", apărută la Editura Quadrad din Botoșani în 2014, carte de amintiri și memorii în care autorul povestește, cu naturalețea artistului, începând cu anii copilăriei petrecuți la Știubieni, plecarea în exil pe vremea când "Pașolna Siberi" aducea groaza în rândul celor ce locuiau pe aceste meleaguri și revenirea sa acasă.
Născut pe 1 martie 1930 în Știubieni, județul Botoșani, absolvă în 1965 Facultatea de Arte Plastice din Iași, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
În anul 1969 are prima expoziție personală la Muzeul Județean din Botoșani urmată - în aproape jumătate de veac - de numeroase alte expoziții personale sau de grub în toată țara.
Ținând cont de apropierea sărbătorilor de iarnă, gazda evenimentului muzeograful Ana Elisabeta Florescu, a dat tonul prin recitarea poemului Colinde, colinde de Mihai Eminescu. Prezentarea cărții a fost făcută de către directorul Editurii Quadrad, Dumitru Ivan.
Cei prezenți au avut posibilitatea de a admira, pe lângă lucrările lui Teodor Valenciuc și cele ale artiștilor Florin Grosu, Liviu Șoptelea, Marcel Alexa sau Cornel Dumitriu.
Un eveniment în preajma Crăciunului nu se putea încheia fără prezența Moșului care, în pielea lui Ludvic Știbințchi a dăruit celor prezenți un cadou muzical în tandem cu cele trei eleve.

Niciun comentariu: